Как да се справим със сухата кожа на тялото?

2023-06-01 15:30:00
Как да се справим със сухата кожа на тялото?
Снимка: Istockphoto

Всеки се е сблъсквал с проблемна суха кожа, която се опъва, напуква и бели. За да предотвратите това състояние е препоръчително да знаете някои важни подробности относно правилната грижа и третиране. Сухата кожа се нуждае от съответните процедури и продукти, които са най-подходящи за нея. Не е хубаво да експериментирате, по-добре се доверете на дерматолог, който да ви препоръча качествена козметика за тяло. В статията ще научите повече по темата как да имате здрав и красив външен вид и да се чувствате добре.

 

Какви са причините за суха кожа?

 

Това е често срещан проблем през цялата година. През лятото тялото лесно се изсушава заради топлината от слънцето и вредния ефект на ултравиолетовите лъчи. По време на студените месеци кожата остава дехидратирана и загубва еластичността си заради влиянието на вятъра, влагата и ниските температури. Начинът ви на живот – физическата активност, професията и навиците, са от ключово значение. Прекаленото миене, триене, недостатъчното подсушаване и употребата на неправилните козметични и лекарствени продукти, могат да влошат състоянието на епидермиса. Най-вероятно сте имали проблем със сухи длани, пети, лакти, лице и сте се чудили на какво се дължи това.

 

Освен влиянието на външните фактори са възможни и много други причини, които идват от самия организъм. Неправилното хранене е такъв пример. Приемът на витамини, минерали и мастни киселини, както чрез храната, така и чрез хранителните добавки, трябва да бъде в определена за вас норма. Дефицитът на витамини се отразява най-често на кожната повърхност, която започва да се лющи.

 

Възрастта също е от ключово значение, тъй като от един момент, кожата спира да се възстановява напълно или го прави много бавно, като губи хидратацията и еластичността си. 

 

Ако имате генетично заболяване, тялото често е неспособно да се справя само. 

 

Промените в нивото на хормоните също се проявяват, най-видимо през пубертета, менопаузата и бременността.

 

 Как да се грижим за сухата кожа на тялото? 

 

Правилната грижа включва полезни навици, които да се изпълняват ежедневно, както и изборът и употребата на по-специални продукти. От онлайн магазин Greenlabox дават няколко полезни съвета:


 

 

 

 

Откривайки и прилагайки най-подходящите за вас средства, ще овладеете проблема бързо и дълготрайно.


Кои съставки ще ни помогнат да се справим със сухата кожа? 

 

Някои конкретни съставки в продуктите имат ключово действие и са в основата на възстановяването:


  1. Урея

 

Уреята е съединение, доставящо влага в дълбочина, което лесно преминава през слоевете на епидермиса. Освен че хидратира, уреята възвръща еластичността и мекотата. Кремовете за суха кожа обикновено съдържат около осем процента урея.


      2. Кокосово масло

 

Наситено с мастни киселини, то омазнява и овлажнява, като има и лека защита от ултравиолетовите лъчи. Кокосовото масло убива някои бактерии и гъбички и е подходящо за всяка част на тялото. Широко разпространено е и в готварството, заради полезния си състав.


      3. Какаово масло

 

Със своите антиоксидантни свойства, какаовото масло защитава от прекомерни лъчения, увреждащи клетките. Много подходящо е за хора, страдащи от кожни заболявания, като псориазис, дерматит, акне. Също така е и натурален слънцезащитен продукт, с който лесно можете да придобиете бронзов загар.

 

      4. Алое вера

 

Това е може би най-разпространената съставка в хидратиращите продукти. Алоето е растение, в чиито листа се сдържа гел с високо съдържание на вода. Той възстановява нарушената тъкан много бързо и лекува редица кожни проблеми, а и други заболявания. 

 

Когато избирате козметика, проверявайте състава ѝ и следвайте препоръките за употреба. Избирайте естествена грижа, която ще поддържа добрия вид на кожата и ще я предпазва от вредни влияния. 

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия