6 начина, по които целувките влияят на здравето ти

2016-07-01 18:17:00
6 начина, по които целувките влияят на здравето ти
Снимка: iStock

Има малко неща, които могат да те накарат да си толкова превъзбуден, да разтуптят така сърцето ти, да накарат кръвта ти да пулсира по този конкретен начин, както когато изпиташ страстната целувка на човека, по когото си полудял.


И не, не говоря за нежната целувка по бузата, а за онази, другата целувка, от която наистина косите ти настръхват. Ето няколко от нещата, които получаваш в следствие на тази целувка:

 

\

 

1. Тялото ти получава свръхотделяне на тези 3 хормона: окситоцин (успокояващ хормон), ендорфин (хормонът на щастието), допамин (активен хормон на удоволствието). Така, целувайки се, ти не просто си релаксиран и щастлив, но и изпитваш свръх усещане на удоволствието.

 

2. Докато се целуваш, ти гориш калории. Ако с гаджето ти се целувате в продължение на 1 минута, ти изгаряш от 2 до 6 калории. За справка, 1 минута на бягащата пътека се равнява на само 11 калории – е, кое избираш? Целувките или упражненията?

 

3. Засилва имунната ти система. Може да звучи леко гадно, но идеята е, че докато се целуваш, ти обменяш част от съдържанието на собствените си телесни течности, с част от тези на половинката. Всичко това доказано засилва имунната ви система.

 

4. Има подмладяващ ефект. Ами, просто е – докато се целуваш, ти намаляваш шансовете да ти излязат бръчки. Това е доста по-успешна тактика, отколкото която и да е тренировка или фейслифтинг.

 

5. Повишава хигиената на устната кухина. Вероятно ти звучи доста абсурдно, но истината е, че докато с приятеля ти обменяте слюнка, това премахва бактериите, които са се застояли някъде из устните ви кухини. Е, разбира се, ако ще си правите маратон по целуване, не забравяй все пак да си измиеш зъбите, въпреки всичко.

 

6. Предпазва сърцето ти. Причината за това е целият този адреналин, който отделяш. Това си е тренировка на сърцето, което наистина му се отразява доста добре. Ефектът е същият, както при колоездене или джогинг. В следствие намаляват нивата на кръвното налягане, запазва се ритмичната сърдечна дейност, и още такива работи.. Схващаш идеята – повече целувки, по-малко стрес.

 

Не е нужно да казвам друго, хващай гаджето и започвайте.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия