Мастурбирането – вечното табу или най-човешката нужда [част първа]

2016-06-02 15:15:00
Мастурбирането –  вечното табу или най-човешката нужда [част първа]
Снимка: iStock

Преди няколко дни в интернет пространството бе отбелязан Световният ден на мастурбирането. Тази тематика предизвиква постоянни спорове в медиите и сред представителите на различните поколения. Всички знаем, че тази „срамна“ тема не е подходяща за дискутиране с роднините, особено с по-възрастните такива, и именно това е една от причините за етикета „ТАБУ“, който тя носи.

 

Много информация е изписана относно вредите и ползите от мастурбирането, и в крайна сметка физически не се намира нито една вредоносна причина, заради която да се установи обществена забрана за извършването на лични интимни ласки. В контраст на това, ползите са не малко. Да започнем от физиологичните такива – все пак сме хора и като такива ние ежедневно изпитваме потребност да задоволяваме нуждите на тялото си. Ако някоя наша нужда остане дълго незадоволена, ние се чувстваме изнервени, отпаднали, липсва ни тонус и настроение. Мозъкът на човек започва да търси всевъзможни инстинктивни начини, чрез които да утоли „жаждата“ си, и паралелно с това човек си налага съзнателно ограничение, под формата на възпиране от изпитването на удоволствие при задоволяването на нуждите си. Така се натрупва стрес и нивата на работоспособност и жизненост у хората рязко намаляват. Изводът е, че мастурбирането може да бъде сравнено по благовлияние и ефективност за организма на човека с посещение на психолог или гледане на любим филм – функцията е отпускаща.

 

Друга полза от мастурбирането е опознаването на тялото. Как и къде ми допада да се докосвам? Кои са ерогенните ми зони? Какви различни и нови удоволствия мога да изпитам? Все въпроси, чиито отговор лесно би се намерил в процеса на получаване на физическо удоволствие. От познаването на тялото си човек би могъл само да спечели – би се научил да се познава, да си доставя удоволствие, а също така и да доставя такова на някой друг. Един от най-популярните съвети в сферата на секса е първо да опознаеш собственото си тяло и какво ти харесва, за да можеш да изпиташ съвсем нов обем удоволствия, споделяйки тази интимност с половинката си. Чак след това човек би бил способен да опознае някой друг, освен него самия.

 

А знаете ли, че дори бебетата мастурбират? За тях това е несъзнателен акт, свързан само с получаването на удоволствие и задоволяването на нуждата от такова. В съвременната психология периодите на растеж на детето са именувани точно по идея на това – срещат се анална, орална и генитална фаза, съответно в които детето извършва свивания на аналния мускул, извършвайки контракции, които му носят удоволствие; смуче си пръстите, с което задоволява нуждата да смуче майчината гръд както при кърменето, което му доставя удоволствие, дразнейки нервните окончания при устните и припомняйки удоволствието от вкуса на майчиното мляко; или просто разтърква половия си орган, за да получи чисто физическо удовлетворение на телесно ниво.

 

Втора част на темата очаквайте скоро, отново тук :)

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия