За химията и любовта...

2014-06-16 17:00:00
За химията и любовта...
Снимка: freedigitalphotos.net

В продължение на столетия любовта е обектна изследване от учени от най-различни области. Множество наблюдения показват, че влюбените са с по-добра имунна система, по-устойчиви са на влиянието на стресиращи фактори и по-добре се справят с болестните състояния. Неоспорим факт е, че любовта дарява цветущ външен вид, добро и оптимистично настроение и дълголетие.

 

Tрябва да признаем, че в основата на всички съпътстващи любовните преживявания явления - емоционалния подем и неудържимата печал, биещото сърце, изпотените длани, безсънните нощи и изгубения апетит, стоят определени химични вещества и процеси. И въпреки че далеч не всичко в сложния лабиринт от химични и психохимични процеси е известно, основните участници в тях вече са разкрити.

 

Фенилетиленаминът е първото вещество, което се синтезира в мозъка, след като стрелите на Амур пронижат тялото. Понесен от кръвта, този хормон води до повишаване на нивото на адреналина, което има за последствие учестено дишане, сърцебиене, потни длании горещи вълни, заливащи тялото. Установено е, че оценката на достойнствата на потенциалния обект на любовта се извършва подсъзнателно и за това са нужни само 25 секунди. За пламване на любовта от пръв поглед са достатъчни 90 секунди.

 

 

Именно тогава вълните от "хормона на любовта" - фенилетиленамина, достигат и подчиняват всяка клетка на тялото и заставят душата да се рее из облаците, откъсвайки я от реалния свят. По своето действие това вещество представлява естествен амфетамин, наркотик, който влияе на логическите центрове на съзнанието, ето защо редица постъпки на влюбените не могат да се обяснят и предвидят. Действието на фенилетиленаминът обаче е краткотрайно (около 12-17 месеца).

 

Окситоцинът, хормонът на нежността, се отделя при физическия контакт. Учените са установили, че в страстния вариант на този съкровен любовен акт - целувката, освен че отделя окситоцин, всеки от партньорите изгаря 26 ккал (109 kJ) и получава 9 мг вода, 0,7 мг мазнини, 0,8 мг други органични вещества, 0,45 мг соли и 250 бактерии. Окситоцинът е хормон, изграден от девет аминокиселини, две от които  незаменими. Именно окситоцинът е причина за формирането на емоционалната връзка между влюбените. Той е отговорен и за установяване на спокойствие и душевен комфорт между тях. Наред с това окситоцинът способства за възникване на емпатия - прави човека по-доверчив и по-отстъпчив. Съществува обосновано мнение, че този хормон е определящ и за верността към партньора. 

 

Любовта е по-близка до глада, отколкото до секса. Доказано е, че допаминът извиква чувства като удоволствие, удовлетворение и релаксация. Наричан е още "хормон на пристрастяването и зависимостите". За мнозина храната е източник на върховно удоволствие и удовлетворение. Това е така, тъй като храненето способства за отделянето на допамин и сродните хормони на удоволствието - серотонин и норадреналин.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия