5 забавни факта за храната

Научете нещо любопитно

2018-02-15 14:30:00
5 забавни факта за храната
Снимка: Instagram

1. Вкусът на сладкото ни прави по-мили

 

Мащабно изследване на учени от универститет в Северна Дакота и Гетисбърг в Пенсилвания установи, че хората, които предпочитат да ядат сладко са по-приятелски настроение от онези, които избягват този вкус, защото поемайки повече захар ставаме по-мили в общуването.

 

2. Познатите храни ни нахранват повече

 

Изследване, което цели да разбере кои храни карат хората да се чувстват добре нахранени и сити показва, че познатите храни карат хората да си мислят, че не усещат никакъв глад, след като се нахранят с тях.

 

Например макароните и картофите, които били посочени като най-консумирани продукти, са най-засищащи според хората, въпреки че кашуто има шест пъти повече калории от картофите.

 

3. Ако вярвате, че една храна е диетична, горите повече калории

 

Не случайно се казва, че всичко е в главата. Умът кара тялото да изгаря повече калории, ако си мислим, че храната е диетична. В един любопитен експеримент, хората се разделят на две групи - едните получават млечен шейк с етикет - 620 калории, а другите със 140 калории и без захар и мазнини.

 

Всъщност всички шейкове са еднакви. Резултатите обаче показват, че хората, които са изпили шейкове с етикет, на който пише, че са високо калорични, са натрупали много повече калории, отколкото онези, които са мислели, че пият нещо диетично. Невероятно, нали?

 

 

4. Ако не харесвате доста храни, вероятно имате супервкус

 

В зависимост от нашата генетика ние се различаваме по отношение на това колко сме чувствителни към вкусове. Според изследвания, хората се делят на 3 равни части, от които едните имат доста понижени вкусови рецептори, което означава, че не различават някои вкусове добре, вторите имат средно ниво на усещане към вкуса, но третите имат супервкус.

 

Хората, които имат супервкус усещат много точно различните вкусове и подбират прецизно храната си. Тези хора обикновено имат по-ниско тегло, защото избягват храни с високо съдържание на калории, но също така са по-застрашени от някои видове рак, защото избягват и антиоксиданти и горчиви зелени зеленчуци. Те може да опитат да добавят повече сол и лимон, за да притъпят горчивия вкус.

 

5. Защо коктейлите са така вкусни в самолета?

 

Окзва се, че нервът, който отговаря за слуха в свързан с вкусовите рецептори. Това означава, че когато чуваме силен шум - над 80-90 децибела, като този на самолета, нашето усещане за вкус не е в нормалното си положение. Сладките и солени вкусове са намалени, затова храната обикновено изглежда доста безвкусна.

 

Но ако си поръчате Bloody Mary ще бъдете приятно изненадани. Пикантният вкус на умами (умами се смята за основен вкус в японската и китайската кухня, но не се споменава често на Запад) се засилва при силен шум.

 

Снимки: Instagram

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия