Пристрастяване към секс – реално заболяване

Какво значи това?

2017-06-23 16:30:00
Пристрастяване към секс – реално заболяване
Снимка: Instagram

Невъзможността да се спре зависимостта от секса, в това число непрестанното гледане на порнографски филми и безразборни полови контакти с непознати, е проблем. 

 

Въпросът е дали става дума за реално заболяване или просто е извинение за изневяра?

 

В Диагностичния и статистически наръчник за психичните заболявания има „сива зона“ по отношение на пристрастяването към секса, въпреки че според данни на изследователи засегнатите само в САЩ са 12 млн. души. Терминът „сексуално пристрастяване“ за първи път се появява в Наръчника през 1980 г., но е отстранен през 1994 г.

 

В последното му издание в раздела за сексуални разстройства се загатва леко за състоянието. Там се споменава, че „според изследванията сексуалният отговор невинаги е линеен и еднакъв процес и че разграничаването между определени фрази, като „желание“ и „възбуда“, може да бъде изкуствено“.

 

Поради липсата на класификация за сексуалната зависимост като психично нарушение, мнозина гледат на състоянието скептично и го възприемат като извинение на изневяра. Други смятат, че пристрастяването към секс е реално психично разстройство. В данните на проучване от 2013 г., публикувано в Socioaffective Neuroscience & Psychology, се посочва, че пристрастените и от двата пола, както и тези, които не са засегнати от подобна зависимост, са склонни да реагират на еротични изображения с подобни нива мозъчна активност.

 

Това подига въпроса, дали сексуалната зависимост действително съществува. Всеки отделен човек, който е засегнат, има различно поведение, последствията също са различни. Някои може да прекарват цялото си време и да харчат всичките си пари за онлайн порнография или в стриптийз клубове, докато други – да правят секс с непознати.

 

Лечението на такова поведение включва психотерапия, прием на медикаменти и посещение на групи за самопомощ. Основната цел е да се помогне на засегнатите да управляват своите нужди и да ограничат рисковото си поведение, като поддържат сексуално здравословни връзки.

 

Още можете да прочетете в puls.bg

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
sladura89
преди 6 години

Тук явно става въпрос за нимфоманията, а иначе как ще се пристраситш към нещо, което даже не правиш?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия