Какво трябва да знаем преди да си направим татус?

Важни неща

2018-05-22 10:30:00
Какво трябва да знаем преди да си направим татус?
Снимка: Pixabay

Причините за татуирането се простират от проявата на култ към нещо до спонтанно решение, взето на по чаша питие. В по-голямата част от случаите в рамките на няколко дни до 1-2 седмици кожните раздразнения, които са най-честите нежелани реакции – отшумяват, при спазване на основните хигиенни изисквания.

 


При около 6 до 10% от хората, които са били татуирани са налице по-сериозни кожни прояви, които налагат консултация със специалист. По-често тези лица търсят съвет от татуиста, при когото са били и значително по-рядко се обръщат за мнение към лекар.

 


Малко известен факт е, че мастилото, което се използва за направата на татуировките не е създадено за директно приложение върху кожата, а основно за нуждите на автомобилната и печатарската индустрия. Пигментите, които се използват са в разнообразни цветове, като най-често до кожни раздразнения води влагането на червен цвят. След него се нареждат синият, жълтият и зеленият цвят. Черният цвят става най-рядко причина за кожни прояви след татуиране.

 


Възпалението на кожата, което последва след татуирането е неизбежно. От значение е спазването на основните изисквания – за пазене от пряка слънчева светлина (препоръчва се татуирането да бъде през по-студените месеци на годината), редовно овлажняване и почистване на участъка от кожата най-малко 10 до 15 дни всеки ден.

 


Основни изисквания към боята и нейните компоненти е те да не се разтварят във вода, поради риска от разнасяне в слоевете на кожата и ефектът на „разтичане“. Изискване към пигмента е съставните му частици да бъдат еднородни и да съставят хомогенна смес. рН на пигмента също е от значение – той трябва да се доближава до физиологичния за организма.

 


Боята трябва да бъде устойчива на въздействието на УВ-лъчи, както и да има по-дълъг период на полуразпад на съставящите я частици.

 


Важни детайли са наличието на някои противопоказания, които трябва да бъдат съобразени преди татуиране. Абсолютни противопоказния са кожни заболявания или състояния като акне, склонност към образуване на белези- келоиди, псориазис.

 


Поставянето на татуировката в най-горните слоеве на епидермиса (твърде повърхностно) има значение за нейната нетрайност, тъй като с времето епителните клетки се излющват, а с тях и пигментът, който се влага. При твърде дълбокото влагане на мастилото може да се доведе до размазване на контурите.

 

Още по темата - четете в puls.bg

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Lilly23
преди 5 години

Да не си я прявим! : D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия