Кога и как да се храните, когато тренирате

Няколко съвета

2018-02-12 11:30:00
Кога и как да се храните, когато тренирате
Снимка: Instagram

Започнали сте да посещавате фитнеса, или пък тичате от време на време за тонус, но не знаете как е най-правилно да се храните, когато имате тренировка? Ето какво да направите:

 

1. Трябва ли да ядем преди тренировка?

 

Ако вашата цел е да свалите тегло, упражненията сутрин са най-добрия избор. За най-добри резултати, правете тренировката възможно най-скоро след като се събудите и преди закуска.

 

Ако се упражнявате на гладно, това ще накара тялото ви да изгори повече мазнини, защото нивата на глюкоза са най-ниски.

 

Но ако нямате никаква енергия и се изморявате твърде лесно, защото сте гладни, по-добре хапнете нещо малко. Ако не успявате да покажете пълния си потенциал в тренировката, поради липса на енергия, няма да видите резултати.

 

Ако целта ви е да се стегнете, добре е да хапвате и преди тренировка. Нещо богато на въглехидрати, но не прекалено тежко, като например банан е чудесен избор.

 

Ако изядете нещо твърде калорично, ще получите крампи (схващане на мускулите) по време на тренировка, тъй като метаболизма ще бъде забавен.

 

 

Предпочитате упражнения през ден? Ако искате да тренирате следобед или вечер, добре е да направите това поне два часа след тренировка.

 

2. Как да се храним след тренировка?

 

Ако целта е да отслабнете, бъдете внимателни с това, което ядете. Може да ви се иска да се натъпчете с куп нездравословна храна, но подбирайте внимателно. Месо и салата е добро решение.

 

За по-силови тренировки е важно да дадете на тялото си достатъчно протеини и въглехидрати малко след като приключите, това ще възстанови мускулите. А за кардио ключът е да останете хидратирани – пийте много вода.

 

Снимки: Instagram

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия